Η ARTWORKS συμπράττει με την Tαινιοθήκη της Ελλάδος, παρουσιάζοντας το νέο διαγωνιστικό τμήμα «Reframing Images» στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Πρωτοποριακού Κινηματογράφου της Αθήνας. Με την υποστήριξη του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ), η ARTWORKS προσφέρει το Βραβείο ARTWORKS Καλύτερης Ταινίας, ύψους 5.000 ευρώ, ενισχύοντας κινηματογραφιστές που καινοτομούν και πειραματίζονται με την κινούμενη εικόνα, συμβάλλοντας καθοριστικά στην εξέλιξη της σύγχρονης κινηματογραφικής τέχνης. Η κριτική επιτροπή του διαγωνιστικού τμήματος απαρτίζεται από τους SNF ARTWORKS Fellows του πεδίου της Κινούμενης Εικόνας, Νεριτάν Ζιντζιρία, Χριστίνα Κουτσοσπύρου και Κωστή Χαραμουντάνη.
Στο πλαίσιο του διαγνωστικού τμήματος «Reframing Images» προβάλονται 26 ταινίες από 27 σκηνοθέτες. Συγκεκριμένα το πρόγραμμα περιλαμβάνει 3 ταινίες μεγάλου μήκους (όλες ντεμπούτο), 3 μεσαίου μήκους και 20 μικρού μήκους, με μια ισχυρή εκπροσώπηση από 15 γυναίκες και 12 άντρες δημιουργούς απ’ όλον τον κόσμο, σε ελληνική πρεμιέρα. Το νεοσύστατο Διαγωνιστικό Τμήμα «Reframing Images» του ΦΠΚΑ στοχεύει να αναδείξει δημιουργούς που εξερευνούν νέες μορφές αφήγησης και κινηματογραφικής φόρμας. Ανεξαρτήτως διάρκειας ή είδους, το τμήμα παρουσιάζει ταινίες διάρκειας από 2 έως 85 λεπτά, προερχόμενες από 27 διαφορετικές χώρες, όπως η Αργεντινή, η Νιγηρία, η Καμπότζη, η Ελλάδα, η Παλαιστίνη, το Ιράν, η Κύπρος, η Ταϊλάνδη, η Ιαπωνία, η Ινδία, ο Λίβανος, η Βραζιλία και η Χιλή. Οι 26 ταινίες του προγράμματος συνθέτουν ένα σύνολο από έργα μυθοπλασίας, κινηματογραφικά δοκίμια, δημιουργικά ντοκιμαντέρ, καθώς και πειραματικές και εικαστικές ταινίες.
Εξερευνώντας καινοτόμες αισθητικές τάσεις, το πρόγραμμα αποσκοπεί στο να παρουσιάσει το πώς κινηματογραφιστές χρησιμοποιούν και πειραματίζονται με υφολογικά εργαλεία για να αποδώσουν τη σχέση τους με τον σύγχρονο κόσμο. Συνδυάζοντας τη δοκιμιακή γραφή με τη χρήση αρχειακού υλικού, ορισμένοι από αυτούς διερευνούν τους τρόπους με τους οποίους το οικείο και πολιτικό περιεχόμενο των εικόνων μπορεί να λειτουργήσει ως χώρος αναστοχασμού. Άλλοι εξετάζουν την κληρονομιά της αποικιοκρατίας καθώς και τις σύγχρονες μετααποικιακές της προεκτάσεις, ενώ κάποιοι προσπαθούν να δώσουν μορφή σε βιώματα εξορίας, μετανάστευσης και κοινωνικής περιθωριοποίησης. Με έντονα αισθητηριακή προσέγγιση, ορισμένες ταινίες επιχειρούν να αποτυπώσουν προσωπικές και συλλογικές εμπειρίες καταπίεσης και βίας, όπως την πατριαρχική κουλτούρα στο Ιράν, τη λαϊκή εξέγερση του 2019 στη Χιλή, τον πόλεμο στην Παλαιστίνη και τη στρατιωτικοποίηση στο Λίβανο. Συνθέτοντας οπτικά μωσαϊκά με ονειρική διάθεση, άλλες ταινίες διερευνούν το φαντασιακό δυναμικό των τοπίων, είτε φυσικών είτε ανθρωπογενών, καθώς και τη συνύπαρξή τους. Ακολουθώντας και τη χρήση ημερολογιακής γραφής, κάποιοι δημιουργοί συλλέγουν θραύσματα της καθημερινότητας για να τα ανασυνθέσουν ποιητικά και στοχαστικά.
Ανάμεσα στους δημιουργούς του νέου διαγωνιστικού τμήματος «Reframing Images» που θα παρευρεθούν στο φεστιβάλ, ξεχωρίζουν η βραβευμένη Σέρβα σκηνοθέτις Emilija Gašić, της οποίας η πρώτη μεγάλου μήκους ταινία 78 Days (78 ημέρες) αναπτύχθηκε στο Venice Biennale College Cinema και επιλέχθηκε για το τμήμα Bright Future του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ρότερνταμ, η διεθνώς καταξιωμένη Χιλιανή σκηνοθέτις και εικαστικός Malena Szlam, της οποίας το έργο έχει παρουσιαστεί σε μεγάλα μουσεία και φεστιβάλ και περιλαμβάνεται στη μόνιμη συλλογή του MoMA, καθώς και ο Μαροκινός εικαστικός Hicham Gardaf, του οποίου τα έργα που μελετούν τις πολιτικές του τόπου και του τοπίου, έχουν προβληθεί σε φεστιβάλ όπως του Βερολίνου και σε μουσεία όπως το Centre Pompidou. Ο σκηνοθέτης Λευτέρης Παναγιώτου, με την κινηματογραφική του προσέγγιση αντιστέκεται στις κυρίαρχες μονοδιάστατες αφηγήσεις, ενώ η Νίνα Αλεξανδράκη, με βάση τη φιλοσοφία και τον κινηματογράφο, αναζητά τη βαθιά οικειότητα της εμπειρίας. Ο Αργεντίνος Pablo Marín, κριτικός κινηματογράφου, σκηνοθέτης και καθηγητής στην φημισμένη Σχολή Κινηματογράφου Elias Querejeta Zine Eskola (EQZE) στο Σαν Σεμπαστιάν της Ισπανίας, έχει αποκτήσει διεθνή αναγνώριση για τις ταινίες του, οι οποίες έχουν προβληθεί σε φεστιβάλ όπως της Νέας Υόρκης και του Ρότερνταμ, ενώ η Daphne Xu, Κινεζοκαναδή εικαστικός, διερευνά την πολιτική και ποιητική του τόπου και της διασποράς, με την ταινία της να έχει κάνει πρεμιέρα στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Τορόντο και να έχει προβληθεί στο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης της Νέας Υόρκης. Η Κύπρια καλλιτέχνις και υποψήφια διδάκτωρ Κινηματογράφου Μαρία Αναστασίου, της οποίας το έργο έχει παρουσιαστεί στο BFI Φεστιβάλ Κινηματογράφου Λονδίνου και το Μουσείο Γουίτνεϊ της Νέας Υόρκης, και η Δανάη Ηώ, η οποία εξετάζει τη διαδικασία δημιουργίας συλλογικών και προσωπικών αφηγημάτων, με την δουλειά της να έχει προβληθεί μεταξύ άλλων στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ρότερνταμ και το Ινστιτούτο Σύγχρονων Τεχνών (ICA) του Λονδίνου. Η Shambhavi Kaul, Ινδή εικαστικός και σκηνοθέτις πειραματικού κινηματογράφου, δημιουργεί κόσμους που αναδιαρθρώνουν το χρόνο και τον χώρο, με το έργο της να έχει παρουσιαστεί σε φεστιβάλ όπως του Τορόντο, του Βερολίνου και του Ρότερνταμ, και σε μουσεία όπως το MoMA και την Tate Modern. Ο Nate Lavey, πειραματικός σκηνοθέτης και φωτογράφος με ισχυρό ενδιαφέρον για την πολιτική και το τοπίο, του οποίου η τελευταία μικρού μήκους ταινία Very Gentle Work (Πολύ λεπτή εργασία) έκανε παγκόσμια πρεμιέρα στο Δεκαπενθήμερο των Σκηνοθετών του τελευταίου Φεστιβάλ Καννών, ο Αλέκος Αλεξιάδης, που αναλύει τη σχέση του σινεμά με τη θεωρία και την επιστημολογία μέσω κινηματογραφικών δοκιμίων, και η Αργεντίνα σκηνοθέτις Agustina Sánchez Gavier, της οποίας η ταινία αποφοίτησής Nuestra sombra (H σκιά μας) επιλέχθηκε από το Δεκαπενθήμερο των Σκηνοθετών του Φεστιβάλ Καννών, θα παρουσιάσουν και αυτοί τις ταινίες τους στο Αθηναϊκό κοινό.
Επιλογή ταινιών: Νεφέλη Γκαμπάντ, Ιάκωβος Σκενδερίδης
Ο Νεριτάν Ζιντζιρία (1989) γεννήθηκε στα Τίρανα Αλβανίας, και ζει και εργάζεται στα Βαλκάνια. Είναι σκηνοθέτης των ταινιών Χαμομήλι, The Time of A Young Man About To Kill, A Country of Two. Διαμέσου της φιλμικής γλώσσας και ανάμεσα στη μυθοπλασία και στο ντοκουμέντο, ερευνά πώς ο θάνατος και η απώλεια επαναπροσδιορίζουν την ανθρώπινη μνήμη. Η τελευταία του ταινία μικρού μήκους Φῶς ἐκ φωτός ήταν νικήτρια του Grand Prix Slamdance, ήταν υποψήφια για το βραβείο Tiger, ενώ έκανε παγκόσμια πρεμιέρα στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Ρότερνταμ.
Η Χριστίνα Κουτσοσπύρου (1980) γεννήθηκε στην Αθήνα και σπούδασε στο University of the Arts London (LCC). Η πρώτη της ταινία, Στο λύκο (2013), είναι μια docu-fiction εξερεύνηση της ζωής των βοσκών στην ορεινή Ναυπακτία, η οποία έκανε πρεμιέρα στο Φεστιβάλ του Βερολίνου και έκτοτε προβλήθηκε σε περισσότερα από 50 φεστιβάλ διεθνώς. Βραβεύτηκε ως Καλύτερη Πρωτοεμφανιζόμενη Σκηνοθέτης στο Dokufest του Κοσόβου και κέρδισε το Βραβείο Καλύτερης Ταινίας στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Σύρου, ενώ η ταινία έλαβε ιδιαίτερη μνεία στο Doclisboa και προτάθηκε για το βραβείο καλύτερου ντοκιμαντέρ από την Ελληνική Ακαδημία.
Ο Κωστής Χαραμουντάνης (1994) είναι αυτοδίδακτος σκηνοθέτης, σεναριογράφος, μοντέρ και συνθέτης, του οποίου το έργο έχει αναγνωριστεί και έχει βραβευτεί σε σημαντικά κινηματογραφικά φεστιβάλ παγκοσμίως. Ολοκλήρωσε πρόσφα- τα την πρώτη του μεγάλου μήκους ταινία, Κιούκα πριν το τέλος του καλοκαιριού (2024), η οποία έκανε πρεμιέρα στο τμήμα L’ACID του Φεστιβάλ Καννών τον Μάιο του 2024.
H Miranda Pennell έλαβε το Βραβείο ARTWORKS Καλύτερης Ταινίας για την ταινία Man Number 4, που συμμετείχε στο διαγωνιστικό τμήμα «Reframing Images» του 13ου Φεστιβάλ Πρωτοποριακού Κινηματογράφου της Αθήνας!
Σύμφωνα με τα λόγια της κριτικής επιτροπής, η ταινία θυμίζει έναν αναγεννησιακό πίνακα του διαδικτύου. Δανειζόμενη μια φωτογραφία αναρτημένη στα μέσα δικτύωσης, η δημιουργός χαρτογραφεί μια γεωγραφία προς εξερεύνηση και συνθέτει τετράγωνο-τετράγωνο, μια υπερβατική εμπειρία που ξεπερνάει τα όρια της απλής κινηματογραφικής θέασης.
Αυτό το βραβείο δεν είναι μόνο μια αναγνώριση της καλλιτεχνικής αριστείας, αλλά και μια έκκληση για δράση. Αντικατοπτρίζει τη δέσμευση της ARTWORKS στη στήριξη των σύγχρονων καλλιτεχνών και την ενίσχυση των φωνών που αναδιαμορφώνουν το τοπίο του ελληνικού και διεθνούς κινηματογράφου.
Η κριτική επιτροπή του «Reframing Images» απένειμε επίσης 2 ειδικές μνείες στην Μαρία Αναστασίου για την ταινία Notes: Remembered and Found και στον Αλέκο Αλεξιάδη για την ταινία Climate Diary. Συγχαρητήρια και στους δύο!
Η ARTWORKS ευχαριστεί θερμά την κριτική επιτροπή του Διαγωνιστικού «Reframing Images» – Κωστή Χαραμουντάνη, Χριστίνα Κουτσοσπύρου και Νερίταν Ζιντζιρία – για τη δέσμευσή τους στην καλλιτεχνική ελευθερία, το Φεστιβάλ Πρωτοποριακού Κινηματογράφου της Αθήνας και την Ταινιοθήκη της Ελλάδος για την εμπνευσμένη συνεργασία. Είμαστε πάντα ευγνώμονες στον ιδρυτικό μας δωρητή, το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ).
Η τελετή απονομής των βραβείων πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 15 Δεκεμβρίου στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος.
Συζήτηση Στρογγυλής Τραπέζης
«Εξερευνώντας την Τομή του Κινηματογράφου με τη Σύγχρονη Τέχνη»
Κυριακή 8 Δεκεμβρίου 2024, 14:30
Reframing Images x ARTWORKS
Συντονίζει ο Μενέλαος Καραμαγγιώλης
Συμμετέχουν: Δανάη Ηώ, Nate Lavey, Pablo Marin, Malena Szlam, Mαρία Αναστασίου, Shambhavi Khaul
Η συζήτηση θα πραγματοποιηθεί στην Ταινιοθήκη της Ελλάδας στα αγγλικά.
Tην Κυριακή 8/12 στις 14:30, η ARTWORKS διοργανώνει συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με τίτλο «Εξερευνώντας την Τομή του Κινηματογράφου με τη Σύγχρονη Τέχνη», που θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο της 13ης διοργάνωσης του Athens Avant-Garde Film Festival στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος. Τη συζήτηση θα συντονίσει ο διακεκριμένος σκηνοθέτης, καλλιτέχνης και συνεργάτης της ARTWORKS, Μενέλαος Καραμαγγιώλης, συγκεντρώνοντας ένα εκλεκτό πάνελ δημιουργών κινούμενης εικόνας, των οποίων τα έργα παρουσιάζονται στην ενότητα Reframing Image του φεστιβάλ.
Party
Κυριακή 8 Δεκεμβρίου 2024, 21:00
Reframing Images
Djs: K.atou & Jacob of Cappadocia
BIOS
Πειραιώς 84, Αθήνα