Μήνας: Ιανουάριος 2019

Living Networks στην Transmediale

Η ARTWORKS Fellow Κυριακή Γονή, συμμετέχει στη συζήτηση με θέμα Living Networks, που διοργανώνεται από την Transmediale, 01/02/2019.

Συμμετέχουν οι: Asia Bazdyrieva & Solveig Suess (Geocinema), Κυριακή Γονή, Jussi Parikka. Την ομιλία συντονίζει ο Jussi Parikka.

Η εικόνα της γης σήμερα διαμορφώνεται από αισθητηριακά δίκτυα πλανητικής κλίμακας. Οι τεχνολογικές υποδομές διαμεσολαβούν αυτό που μπορεί – και δεν μπορεί – να γίνει ορατό, αισθητό και αντιληπτό. Οι προκαθορισμένες συνδέσεις εντός και μεταξύ δικτύων επηρεάζουν τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι συνδέονται μεταξύ τους, με τα εδάφη και το φυσικό περιβάλλον. Είναι δυνατόν να δημιουργηθούν άλλοι σύνδεσμοι και να γίνει λόγος για διαφορετικές αφηγήσεις; Δύο έργα, το Geocinema και το Networks of Trust, ασχολούνται με αυτά τα ερωτήματα μέσω των καλλιτεχνικών τους πρακτικών και των μεθόδων έρευνας. Οι αντίστοιχες κινηματογραφικές έρευνές τους – ξεκινώντας με την ψηφιακή πρωτοβουλία της Κίνας Belt and Road – και τα υποθετικά σενάρια – εμπνευσμένα από τα προϊστορικά δίκτυα του αρχιπελάγους του Αιγαίου – υπογραμμίζουν την ανάγκη αναταραχής των ηγεμονικών γεωπολιτικών φαντασιώσεων. Διαφορετικές χρονικές στιγμές, στρώματα αντίληψης και βιωμένης εμπειρίας αγκαλιάζονται σε μια αναζήτηση πολλαπλών αναγνώσεων της γης και των δικτύων της.

Το Living Networks παρουσιάζεται ως μέρος του The New Networked Normal, με την υποστήριξη του προγράμματος Creative Europe της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Creating Empathy

Η ARTWORKS Fellow Κυριακή Γονή, συμμετέχει στην έκθεση Creating Empathy,  στο Spectrum Berlin με το έργο Eternal u.inc, από τις 30 Ιανουαρίου ως τις 8 Φεβρουαρίου 2019.

Στην έκθεση Creating Empathy, το Spektrum παρουσιάζει έργα που ερευνούν τη σχέση του εαυτού με άλλα άτομα και, γενικότερα, τη σχέση των ανθρώπων με άλλες μορφές ζωής. Στη νευροεπιστήμη, η ενσυναίσθηση ορίζεται ως η ικανότητα να κατανοείς και να μοιράζεσαι τα συναισθήματα κάποιου άλλου μέσω ενός αντικατοπτρισμού που παρέχεται από έναν ειδικό τύπο νευρώνων -νευρώνων  καθρεφτών – τόσο σε ζώα όσο και σε ανθρώπους. Αυτή η αντανακλαστική κατάσταση του να συναισθάνεσαι τον άλλο ως μέσο για τη διατήρηση της φύσης της σχέσης μεταξύ όντων, βεβαιώνεται μέσω της συνεχιζόμενης εξελικτικής επιτυχίας της τεχνολογίας.

Τι θα γινόταν αν οι καλλιτέχνες δημιουργούσαν προσεγγίσεις για να επεκτείνουν κριτικά αυτή τη διαδικασία κατοπτρισμού μεταξύ ανθρώπων χρησιμοποιώντας μηχανές; Πότε τα εργαλεία και οι γνώσεις της τεχνολογίας και της επιστήμης αποκτούν αρκετή σημασία ώστε να καταλύουν την κοινωνική ενσυναίσθηση με νέες πολιτιστικές και καλλιτεχνικές μορφές; Και θα μπορούσαμε να επεκτείνουμε τεχνολογικά αυτή την ιδέα του να “συναισθάνεσαι το άλλο” σε μη ανθρώπινα όντα ή πράγματα;

Την έκθεση επιμελείται ο Alfredo Ciannameo για το Spectrum, σε συνεργασία με την TRANSMEDIALE.

PERFORMANCE ROOMS 2019

Ο ARTWORKS Fellow Γιώργος Νικόπουλος συμμετέχει με το Urban OX στα Performance Rooms 2019 της Γκαλερί Καππάτος στο ξενοδοχείο Saint George Lycabettus από τις 24 έως τις 27 Ιανουαρίου 2019, κάθε μέρα 19.00-22.00.

Στην αρχή της τρίτης δεκαετίας των ROOMS από την πρώτη διοργάνωσή τους το 1999, η Αίθουσα Τέχνης Καππάτος σε συνεργασία με τη Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία Πάνθεον παρουσιάζει την έκθεση με τίτλο Performance Rooms 2019. Δεκαεννέα επιμελητές παρουσιάζουν performers από τις εικαστικές τέχνες καθώς και από άλλα καλλιτεχνικά πεδία όπως το θέατρο, τον χορό, τη μουσική, τα multimedia, στα δωμάτια ενός ξενοδοχείου. Σε κάθε δωμάτιο θα επιτελείται και μια ζωντανή performance κατά την τετραήμερη διάρκεια της έκθεσης, όπου σκοπός της οποίας είναι να παρουσιαστούν και να καταγραφούν συστηματικά οι σύγχρονες τάσεις και προτάσεις στον καλλιτεχνικό χώρο της Performance, καλλιτεχνικά και θεωρητικά, ώστε να δημιουργηθεί ένας ουσιαστικός και γόνιμος διάλογος μεταξύ των συμμετεχόντων, σαν συνέχεια των προηγούμενων διοργανώσεων για τις οποίες εκτιμάται ότι έχουν συμβάλει στην ανάδειξη ενός μεγάλου αριθμού καλλιτεχνών και επιμελητών.
Η Έκθεση είναι μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα και θα παρουσιασθεί στα δωμάτια του Ξενοδοχείου “St George Lycabettus”.

Συμμετέχοντες Καλλιτέχνες: Μαριλένα Αλιγιζάκη, Μαρία Γαλαζούλα, Γιάννης Γαρδικλής, Κωνσταντίνος Γκαραμέρτσης και Άννα Παπαθανασίου, Κατερίνα Δρακοπούλου, ZS Ensemble, Αντιγόνη Θεοδώρου, Βέρα Ιονά (Παπαδοπούλου) και Ελίζα Κρικώνη, Ρούλα Καραφέρη, Σπύρος Κουβαράς, Γιώργος Νικόπουλος, Άρτεμις Ορφανίδου, Ευγενία Παπαγεωργίου, Ηρώ Παπακώστα, Μάριος Σταμάτης, Βασίλης Σκαρμούτσος και Φωτεινή Αλεξοπούλου, Ευτυχία Τζανετουλάκου, Θοδωρής Τράμπας, Ελένη Τσαμαδιά.

Συμμετέχοντες Επιμελητές: Αντώνης Βολανάκης, Δόμνα Γούναρη, Δηώ Καγκελάρη, Νάσια Καλαμάκη, Δώρα Κεχαγιά, Francesco Kiàis, Άλκηστις Μαρία Κοντοπούλου, Macklin Kowal, Μαρία Μαραγκού, Βαλεντίνη Μαργαριτοπούλου, Δήμητρα Μαρίνη, Christina Mot, Σιμώνη Νιάρου, Μαρία Ξυπολοπούλου, Βασιλική-Μαρία Πλαβού, Νικολέτα Πρέπη, Ειρήνη Σαββανή, Λίνα Τσίκουτα, Ευτυχία (Φαίη) Τζανετουλάκου.

 

ΑΣΚΤ: Αποφοιτοι 2014 – 2017, Μερος 2ο

Οι ARTWORKS Fellows Γιώργος Μωραίτης και Πάνος Προφήτης συμμετέχουν  στην έκθεση του Τμήματος Εικαστικών Τεχνών “Απόφοιτοι 2014 – 2017 Μέρος 2ο”, σε επιμέλεια Κατερίνας Τσέλου, 17.01.2019-09.02.2019

Η Έκθεση των Αποφοίτων της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών αποτελεί έναν από τους παλαιότερους και σταθερότερους θεσμούς στα εικαστικά πράγματα της Ελλάδας. Μέσα από την έκθεση, εδώ και πολλές δεκαετίες, δίνεται η ευκαιρία στο κοινό να γνωρίσει από κοντά το έργο δημιουργών που τώρα κάνουν την εμφάνισή τους στην καλλιτεχνική σκηνή, να συνομιλήσει μαζί τους και να αποκτήσει μιαν αντιπροσωπευτική εικόνα των τάσεων της τέχνης, όπως αυτές διαμορφώνονται σήμερα διεθνώς.

BUNKER

Η ARTWORKS Fellow Κυριακή Γονή συμμετέχει στην ομαδική έκθεση Bunker, που διοργανώνεται από το Athens Intersection.

Bunker
Από το καταφύγιο του πολέμου στο «καταφύγιο» των ιδεών

Η λέξη «καταφύγιο» δεν υπήρχε στο αθηναϊκό λεξιλόγιο. Η κυβέρνηση Μεταξά, βλέποντας ήδη από το 1936 τα πρώτα σύννεφα του πολέμου να συγκεντρώνονται, εκπόνησε ένα πρόγραμμα προστασίας του πληθυσμού. Σε ένα μεσοπολεμικό καταφύγιο της οδού Πραξιτέλους, 17 καλλιτέχνες δημιουργούν το δικό τους προσωρινό «καταφύγιο» ιδεών· εμπνεόμενοι από θέματα εξουσίας, εγκλεισμού, φθοράς, σύγκρουσης, χρόνου και μετάλλαξης, φέρνοντάς μας αντιμέτωπους με ένα αθέατο κομμάτι της ιστορίας, αλλά και της ψυχής της Αθήνας. Η έκθεση «Bunker» πραγματοποιείται σε ένα πραγματικό καταφύγιο που στεγάζεται στην Πραξιτέλους 33, ένα μοντερνιστικό κτίριο του δεύτερου μισού της δεκαετίας το 1930 που, συμπωματικά, έφτασε σχεδόν ακέραιο στις ημέρες μας.

Συμμετέχουν: Νίκος Αρτέμης, Ανδρέας Βούσουρας, Κυριακή Γονή, Ηράκλεια Δέδε, Θοδωρής Ζαφειρόπουλος , Μπάμπης Καραλής, Άννα Μανέτα, Δημήτρης Μεράντζας, Ελεάννα Μπαλέση, Κώστας Μπασάνος, Αθηνά Παύλου Μπενάζη, Κατερίνα Μπότσαρη, Αλεξάνδρα Νάκου, Σοφία Ντόβολη, Νατάσσα Πουλαντζά, Άγγελος Σκούρτης, Κώστας Τσώλης.

Επιμέλεια: Γιώργος Γεωργακόπουλος
Συντονισμός: Φωτεινή Καπίρη

In Total Light

Οι ARTWORKS Fellows Μαλβίνα Παναγιωτίδη και Παύλος Τσάκωνας συμμετέχουν στην ομαδική έκθεση In Total Light στην Allouche Benias Gallery 17.01.2019-31.03.2019.

Η Allouche Benias Gallery διοργανώνει την ομαδική έκθεση In Total Light, στην οποία παρουσιάζεται η δουλειά των καλλιτεχνών: Στέλιος Φαϊτάκης, Παναγιώτης Λουκάς, Μαλβίνα Παναγιωτίδη, Vassilis H., Φίλιππος Κ., Ηλίας Καφούρος, Παύλος Τσάκωνας, Βασίλης Καρούκ, Διαμαντής Σωτηρόπουλος, Βασίλης Μαρκοσιάν, ATH Kids.

Εγκαταστάσεις μεγάλης κλίμακας, γλυπτά και ζωγραφικά έργα δημιουργούν μια εξπρεσιονιστική ακόμη και ψυχεδελική ατμόσφαιρα που μας προσκαλεί να προσοικειωθούμε με την κοσμική αντίληψη, τις εσωτερικές ανησυχίες και τον φαντασιακό κόσμο του κάθε καλλιτέχνη. Ταυτόχρονα, μέσω αυτής της συνειδητής μας συμμετοχής, οι έντονες εικόνες και αναφορές στην ποπ κουλτούρα μας τραβούν πίσω, στη βίαιη πραγματικότητα και την σκληρή αλήθεια με την οποία εκείνη συνδέεται άρρηκτα .

Ευαισθητοποιούμαστε από την εύθραυστη υλικότητα των γλυπτών της Μαλβίνας Παναγιωτίδη αλλά και της συμβολιστικής ζωγραφικής του Παύλου Τσάκωνα. Αφήνουμε ανοικτές τις πιθανότητες ύπαρξης υβριδικών πραγματικοτήτων: από τους αγίους και αχρείους του Στέλιου Φαϊτάκη και τους υπερήρωες του Ηλία Καφούρου μέχρι και τα ανθρωπόμορφα πλάσματα του Vassilis H.

Ταξιδεύουμε στις φανταστικές τοποθεσίες του υποσυνείδητου του Παναγιώτη Λουκά αλλά και στα ρεαλιστικά, μελαγχολικά τοπία του Φιλίππου Κ. Η έκθεση In Total Light συγκροτείται με σκοπό την αναζήτηση της ελευθερίας μέσα σε υπάρχοντες παρωχημένες συνθήκες. Κάθε χαρακτήρας υπερασπίζεται τις ιδιοσυγκρατικές και μοναδικές ανθρώπινες και κτηνώδεις ποιότητες που τον χαρακτηρίζουν εξ’ολοκλήρου και αποκλειστικά, υπενθυμίζοντάς μας τη συλλογική μας ευθύνη στον άβολο συμβιβασμό απέναντι στην κοινωνία.

ARTWORKS @Summer Nostos Festival 2019

Το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος παρουσιάζει από τις 23 έως τις 30 Ιουνίου 2019, το Summer Nostos Festival (SNFestival), μια εβδομάδα γεμάτη δράσεις με ελεύθερη είσοδο!

Σύγχρονοι πρωτοπόροι, διεθνείς καλλιτέχνες και κορυφαίοι Έλληνες δημιουργοί ολόκληρου του καλλιτεχνικού φάσματος συνθέτουν το φετινό πρόγραμμα του SNFestival που θα πραγματοποιηθεί και πάλι στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ).

Η ARTWORKS, ολοκληρώνοντας τον πρώτο κύκλο δράσης της, παρουσιάζει στο Summer Nostos Festival 2019 το έργο των 60 καλλιτεχνών που συμμετείχαν στο 1ο Πρόγραμμα Υποστήριξης Καλλιτεχνών του ΙΣΝ.

Έργα ζωγραφικής, γλυπτά, έργα ήχου, εγκαταστάσεις, video art, φωτογραφία και performance συνδιαλέγονται και θέτουν σημαντικά ερωτήματα σχετικά με τον ρόλο της τέχνης και του καλλιτέχνη σήμερα, ενώ καθ’ όλη τη διάρκεια του SNFestival θα διοργανωθούν προβολές με ταινίες μικρού μήκους των βραβευθέντων κινηματογραφιστών του προγράμματος.

Το Summer Nostos Festival διοργανώνεται και υλοποιείται με την αποκλειστική δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ), σε συνεργασία με το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ).

Περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα εδώ.

 

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΗΣ ARTWORKS ΣΤΗΝ ΑΣΚΤ

Οι συνιδρύτριες και διευθύντριες της ARTWORKS, Μαρίλη Κωνσταντινοπούλου και Δήμητρα Νικολού, παρουσίασαν το Πρόγραμμα Υποστήριξης Καλλιτεχνών Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος και τις δράσεις της ARTWORKS σε φοιτητές της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών. Η παρουσίαση – συζήτηση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του σεμιναρίου «Επαγγελματικές και Επιμελητικές Πρακτικές», του Μεταπτυχιακού Εικαστικών Τεχνών.

Η συζήτηση με τους μεταπτυχιακούς φοιτητές επικεντρώθηκε στο Πρόγραμμα Υποστήριξης Καλλιτεχνών που υλοποιήθηκε το 2018, καθώς και στην διαδικασία αξιολόγησης και τον τρόπο επιλογής των ARTWORKS Fellows. Στη συνέχεια, ακολούθησε συζήτηση για τα βασικά εργαλεία παρουσίασης και προώθησης του έργου των καλλιτεχνών (portfolio, cv και artist statement).

Η συζήτηση συντονίστηκε από την ARTWORKS Fellow και υποψήφια διδάκτορα της ΑΣΚΤ, Μαρία Παπανικολάου, την οποία ευχαριστούμε θερμά για την πρόσκληση.