Μπορεί μια έκθεση να μοιάζει με σύναξη μαγισσών, επιμελημένη στη βάση της αυτονομίας, του μοιράσματος γνώσεων και ριζοσπαστικής φροντίδας;
Η ιδέα της «έκθεσης ως σύναξη» προέρχεται από την ανάγκη μας ν’ ανοίξουμε έναν διάλογο ανάμεσα στα προσωπικά και πολιτικά βιώματα του παρόντος, θέτοντας έτσι το ερώτημα της σχέσης μεταξύ διαθεματικού φεμινισμού και επιμελητικής πρακτικής. Γι’ αυτό, ως επιμελήτριες ονειρευόμαστε να δημιουργήσουμε τις συνθήκες για τη συνύπαρξη πολλαπλών φωνών και ταυτοτήτων και την ανάδειξη των συλλογικών σχέσεων στη διαμόρφωση των προκείμενων αναζητήσεών μας. Η μαγεία ως έννοια προσεγγίζεται με διττό τρόπο: από τη μία πλευρά λειτουργεί ως αρχέτυπο ενδυνάμωσης και σημείο αναφοράς φεμινιστικών αγώνων, υπογραμμίζοντας την ιστορική εξέλιξη καπιταλισμού, αποικιοκρατίας και πατριαρχίας (Φεντερίτσι). Από την άλλη, δρα ως μεταφορά για τις έμφυλες και ταξικές διαστάσεις που χαρακτηρίζουν τη σύγχρονη καλλιτεχνική παραγωγή παίζοντας καθοριστικό ρόλο στις αποφάσεις σχετικά με τους τρόπους υλοποίησης της ίδιας της έκθεσης και το ερώτημα της αυτονομίας της. Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των καλλιτεχνίδων/@/ών βρίσκονται συναισθήματα και ενσώματες εμπειρίες που προέρχονται από συστήματα καταπίεσης. Το πλαίσιο τους είναι διασυνοριακό, ενώ ταυτόχρονα αναδύονται μνήμες και φαντασιακά συλλογικής δράσης, καθώς και δυνατότητες επούλωσης μέσα σε μικρόκοσμους ανοιχτούς προς την αλλαγή.
To Coven γεννήθηκε το Γενάρη του 2020 μέσα από συζητήσεις για την επιθυμία να έρθουμε κοντά, να ανταλλάξουμε θεραπευτικές και υποστηρικτικές πρακτικές και να χωρέσουμε μαζί σε νέους τρόπους συμβίωσης στα πλαίσια μια έκθεσης. Το πρώτο και το δεύτερο lockdown μας ανάγκασαν να αναβάλουμε την έκθεση δύο φορές βάζοντας μας σε σκέψεις για το πώς μπορούμε να επαναπροσδιορίσουμε μια ιδέα της οποίας ο πυρήνας είναι η εγγύτητα σε φυσικό χώρο. Αποφασίσαμε το Coven να μετατραπεί σε ένα ταξίδι από το online στο offline και να φτιάξουμε μαζί μια κοινότητα φροντίδας πέρα των ορίων του φυσικού χώρου με μια σειρά από διαδικτυακές συνάξεις με τη μορφή workshops, συζητήσεων και ομάδων ανάγνωσης που θα καταλήξουν, covid επιτρέποντος, στην υλοποίηση της έκθεσης στο φιλόξενο χώρο του Φεμινιστικού Αυτόνομου Κέντρου Έρευνας.
“Όσα περισσότερα μοιράζεσαι, τόσα λιγότερα χρειάζεσαι”, έγραφε ο Larry Mitchel στο queer-φεμινιστικό παραμύθι του, The Faggots & Their Friends Between Revolutions, για μια εξεγερμένη ουτοπία.
Έτσι, με το αγκάλιασμα μιας φεμινιστικής οπτικής έξω από το ανταγωνιστικό περιβάλλον των πλέον κυρίαρχων, κερδοσκοπικών και μη, καλλιτεχνικών θεσμών, το Coven ως σύλληψη επιθυμεί να ενσωματώσει τις «πολιτικές αγάπης» που ονειρεύεται.
Το online πρόγραμμα ξεκινά με το “Coven/Care WWW³ (WORLD WIDE WEB/WILD.WO.MEN WITCHES / WORLD WITHOUT WORK)”
ΠΟΤΕ: 28.11.2020 στις 18.00 Αθήνα/ 17.00 Βερολίνο
ΠΟΥ: Online
ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 2 h
ΓΛΩΣΣΑ: Αγγλικά
Ο αριθμός συμμετεχόντνω είναι περιορισμένος. Για όσες/όσους/@ ενδιαφέρονται, μπορούν να στείλουν e-mail με θέμα “Coven/Care” και το όνομά τους στο [email protected] ώστε να λάβουν link με την πρόσκληση για το event.
Επιμέλεια: Βασιλεία Κάγκα και Κατερίνα Στάμου
H Βασιλεία Κάγκα είναι SNF ARTWORKS Fellow 2020 στο πεδίο της επιμέλειας εικαστικών εκθέσεων.