“SUBTERRANEAN SUN” ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΗΣ ΔΟΥΛΕΙΑΣ ΤΟΥ ΠΕΤΡΟΥ ΜΩΡΗ

Subterranean Sun: ένα «υπόγειο» open studio που παρουσιάζει τη νέα -εν εξελίξει- δουλειά του Πέτρου Μώρη από το residency που πραγματοποιεί στο Delfina Foundation, στο Λονδίνο.

Το Subterranean Sun είναι μια εγκατάσταση που πηγάζει από το συνεχές ενδιαφέρον του Πέτρου για τις υλικές και μυθολογικές εκδηλώσεις του υπόγειου χώρου ως προέλευση πολιτιστικών παρελθόντων και απαρχή πολλαπλών τεχνολογικών μελλόντων.

Καθώς ο καλλιτέχνης πλησιάζει στο τέλος του καλλιτεχνικού residency που πραγματοποιεί (που διακόπηκε από την πανδημία, τον Μάρτιο του 2020), μοιράζεται με το κοινό μια επιλογή από τελικά και εν εξελίξει έργα από την έρευνα που πραγματοποίησε κατά τη διάρκεια της διαμονής του στο Delfina Foundation. Ο Μώρης χρησιμοποιεί ως αφετηρία ιστορίες υπόγειου αποικισμού, βιομηχανικής επανάστασης και υπολογιστικού αυτοματισμού του Λονδίνου και στη συνέχεια μεταφέρει το επίκεντρο της έρευνας στο πλαίσιο της Αθήνας όπου ζει και εργάζεται.

Αυτό το νέο σώμα δουλειάς που παρουσιάζεται με τίτλο “Subterranean Sun” έχει τη μορφή μιας σειράς ηλιοτυπιών, ενός αλγοριθμικά κατασκευασμένου έργου με τη μορφή κειμένου σε κείμενο που παρουσιάζεται στην οθόνη, ενός 3D animation που βασίζεται στις φωτογραμμετρικές σαρώσεις ενός λατομείου στην Ελλάδα και ένow ηλιοσεισμολογικού ηχοτοπίου.

Σε ανάπτυξη υπο την ακτινοβολία του ήλιου στην Ελλάδα και τυπωμένες στο Λονδίνο κατά τη διάρκεια του residency του Πέτρου, οι ηλιοτυπίες προέρχονται από αλγοριθμικές μεταλλάξεις μηχανικής μάθησης που πραγματοποιήθηκαν στα φωτογραφικά αρχεία του ίδιου του Πέτρου που απεικονίζουν ζωόμορφα γλυπτά από το αρχαίο νεκροταφείο του Κεραμικού ως προστάτες του κατωφλίου μεταξύ της ζωής και του κάτω κόσμου.

Σε διάλογο με το χαρακτικό είναι μια πρωτότυπη έκδοση του έργου Harvest που παίρνει τη μορφή κειμένου. Χρησιμοποιώντας μια παρόμοια αλγοριθμική λογική μηχανικής πρόβλεψης, δημιουργεί μια ατελείωτη ροή αφηρημένων «χρησμών»· κείμενα μιας συνθετικής γλώσσας που αφήνονται στην τυχαία ανθρώπινη ερμηνεία.

Αντανακλώντας τη γήινη υλικότητα των μαρμάρινων γλυπτών του Κεραμικού, το τρισδιάστατο βίντεο κινουμένων σχεδίων Quarry Time (Ghost) ξετυλίγεται ως το «αρνητικό» μιας εικόνας στοιχειωμένου γεωλογικού τοπίου, επανασχεδιασμένου από παλιές φωτογραμμετρικές σαρώσεις ενός λατομείου μαρμάρου που βρίσκεται μεταξύ τηε Αθήνας και του τόπου καταγωγής του καλλιτέχνη, τη Λαμία.

Κλείνοντας τον βρόχο μεταξύ του ουράνιου και του χθόνιου, το ηλιοσεισμολογικό ηχητικό τοπίο εισχωρεί στον υπόγειο χώρο του Delfina, επαναφέροντας την κοσμική παρουσία του ήλιου μέσω μιας καταγραφής ηλιακών ταλαντώσεων διάρκειας ενός έτους, μεταφρασμένες σε ένα ηχητικό βουητό.

To residency του Πέτρου στο Delfina Foundation υποστηρίζεται από την ARTWORKS.

Ημερομηνία: Τετάρτη, 9 Φεβρουαρίου 2022
Τοποθεσία: Delfina Foundation
Ώρα: 18:00 – 20:00 (Ηνωμένο Βασίλειο)
Τελευταία είσοδος 19:30
Εισιτήρια: Δωρεάν. Απαραίτητη η κράτηση.
Πληροφορίες πρόσβασης: Ανατρέξτε σε αυτή τη σελίδα

Πέτρος Μώρης, ‘Vector 30481-I-V/E’, 2021. 38 x 29 cm