Στην ARTWORKS, αποστολή μας είναι να υποστηρίζουμε και να ενισχύουμε τις πρακτικές σύγχρονων καλλιτεχνών και επιμελητών εντός και εκτός Ελλάδας. Με την υποστήριξη του ιδρυτικού μας δωρητή, Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ), χαρτογραφήσαμε εκτενώς την τοπική καλλιτεχνική σκηνή, αναδεικνύοντας και δίνοντας βήμα σε ανερχόμενους δημιουργούς και σε επαγγελματίες της τέχνης στις αρχές της επαγγελματικής τους σταδιοδρομίας, δημιουργώντας ένα συνεχώς αναπτυσσόμενο δίκτυο ωφελουμένων στους τομείς των εικαστικών τεχνών, της κινούμενης εικόνας, του χορού και της επιμέλειας εκθέσεων.
Mέσα από το νέο μας πρόγραμμα, στοχεύουμε να ενδυναμώσουμε περαιτέρω την τοπική καλλιτεχνική σκηνή προσφέροντας πόρους, ευκαιρίες και πρόσβαση σε πλατφόρμες που θα επιτρέψουν στους/στις επαγγελματίες στον χώρο του πολιτισμού να αποκτήσουν περαιτέρω αναγνώριση και προβολή. Επιδιώκουμε να καλλιεργήσουμε ουσιαστικούς δεσμούς μεταξύ της τοπικής καλλιτεχνικής σκηνής και του διεθνούς κοινού, συμβάλοντας στη δημιουργία ενός υποστηρικτικού εργασιακού περιβάλλοντος για επαγγελματίες που θα καθορίσουν το μέλλον της σύγχρονης τέχνης.
Αξιοποιώντας αυτή τη δυναμική, η ARTWORKS έχει αναπτύξει πέντε βασικές περιοχές δράσης:
Ενισχύει την εξωστρέφεια της τοπικής καλλιτεχνικής σκηνής μέσα από προγράμματα φιλοξενίας και ανταλλαγής επιμελητών και καλλιτεχνών.
Ενδυναμώνει την καλλιτεχνική δημιουργία υποστηρίζοντας οικονομικά καλλιτεχνικές παραγωγές.
Συνεργάζεται με πολιτιστικούς οργανισμούς, διεθνή καλλιτεχνικά δίκτυα και φορείς από διαφορετικούς τομείς.
Συγκεντρώνει πόρους μέσα από δημιουργικές πρωτοβουλίες, αναδιανέμοντάς τους για την ενίσχυση πολιτιστικών εγχειρημάτων.
Εξερευνά τις δυναμικές τομές ιστορίας της τέχνης, θεωρίας και κριτικής μέσα από νέες αναθέσεις και δημοσιεύσεις πρωτότυπων κειμένων.
H ΑRTWORKS δημιουργήθηκε το 2017 από τις Mαρίλη Κωνσταντινοπούλου και Δήμητρα Νικολού, με ιδρυτική δωρεά από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ), το οποίο παραμένει μέχρι σήμερα κύριος υποστηρικτής της, ενισχύοντας ενεργά ολόκληρο το εύρος δράσης.
Συμβουλευτική Επιτροπή:
Συνιδρύτρια/Διευθύντρια
Η Μαρίλη Κωνσταντινοπούλου είναι η συνιδρύτρια της ARTWORKS όπου εργάζεται σταθερά από το 2017 για τη γενική διοίκηση, διαχείριση προσωπικού, την ανάπτυξη του οργανισμού σε προγραμματικό επίπεδο και για την εξεύρεσης πόρων. Είναι απόφοιτος ΕΜΠ (ΜΕng, MBA Τεχνο-Οικονομικά Συστήματα), κάτοχος MSc Περιβάλλον και Ανάπτυξη (University of Edinburgh) κι έχει σπουδάσει φωτογραφία στην École Supérieure Nationale de la Photographie d’Arles (ESNP) στη Γαλλία και στο International Center of Photography (ICP) στη Νέα Υόρκη. Η διεπιστημονικότητα των σπουδών της, την έχει ωθήσει να εξερευνήσει τις δυνατότητες συνεργασίας μεταξύ τέχνης-επιχειρηματικότητας και διαθέτει επαγγελματική εμπειρία στη διαχείριση πολιτιστικών και περιβαλλοντικών έργων. Mεταξύ άλλων, έχει εργαστεί στο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης της Νέας Υόρκης (ΜοΜΑ R&D) μέσω του προγράμματος υποτροφιών που υποστηρίζει το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, στη Βουλή των Ελλήνων ως επιστημονική συνεργάτις ενώ συνεργάζεται ως εξωτερικός συνεργάτις και με τη BLUECYCLE, μια επιχείρηση κυκλικής οικονομίας που συλλέγει, ανακυκλώνει και δίνει νέα ζωή σε θαλάσσια ναυτιλιακά και αλιευτικά πλαστικά απορρίμματα. Κατά τη διάρκεια της πανδημίας (2020-2021), ολοκλήρωσε το διατμηματικό πρόγραμμα μεταπτυχιακών σπουδών«Science, Technology, Society-Science and Technology Studies» στο ΕΚΠΑ.
Επιμελητής/Συντονιστής προγράμματος
Ο Πάνος Γιαννικόπουλος (Αθήνα, 1991) είναι ιστορικός τέχνης και επιμελητής εκθέσεων. Ολοκλήρωσε μεταπτυχιακές σπουδές στο πρόγραμμα Φύλο, Κοινωνία, Πολιτική στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, μετά από προπτυχιακές σπουδές στην Ιστορία, Αρχαιολογία και Ιστορία της Τέχνης στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Είναι υποψήφιος διδάκτορας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Συνεργάζεται με την ARTWORKS από το 2018. Είναι υπεύθυνος για τα Προγράμματα Residency και τις καλλιτεχνικές δράσεις του οργανισμού ενώ εργάστηκε ως συντονιστής του Προγράμματος Υποστήριξης Καλλιτεχνών Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ). Ήταν ο επιμελητής της ελληνικής συμμετοχής στην 60ή Διεθνή Καλλιτεχνική Έκθεση της Μπιενάλε της Βενετίας (2024). Ήταν επίσης μέλος της επιμελητικής ομάδας της Mediterranea 19 Young Artists Biennale “School of Waters” – Republic of San Marino (2021). Ανάμεσα στις σημαντικές εκθέσεις που έχει επιμεληθεία συγκαταλέγονται οι: A Rave Down Below, 2023 Eleusis Cultural Capital (2023-2024), This Current Between Us (2022-2023) στις Ιστορικές Εγκαταστάσεις Ατμοηλεκτρικού Σταθμού Νέου Φαλήρου. Έχει συνεργαστεί με μουσεία, γκαλερί και καλλιτεχνικούς οργανισμούς όπως: GAMeC (Μπέργκαμο), ACG Gallery, AMA House, Ίδρυμα Β. & Μ. Θεοχαράκη, Eins Gallery (Λεμεσός), Space52, Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ), The Breeder, Haus N Athen, Korai (Λευκωσία), Fondazione Sandretto Re Rebaudengo (Τορίνο), SNEHTA, Ινστιτούτο Σύγχρονης Ελληνικής Τέχνης – iset και τη Μπιενάλε της Αθήνας. Κείμενά του έχουν δημοσιευτεί σε εφημερίδες, περιοδικά, εκδόσεις και καταλόγους εκθέσεων. Ήταν Curatorial Fellow στο Schwarz Foundation (2016) και τιμήθηκε με το επιμελητικό βραβείο Premio Lorenzo Bonaldi per Arte – EnterPrize (2021).
Υπεύθυνη Επικοινωνίας
Η Ξαβιέρα Κουβαρά είναι βασικό μέλος της ομάδας της ARTWORKS από το 2019 και εργάζεται για την ανάπτυξη περιεχομένου, τη διαχείριση συνεργατών και το συντονισμό ενεργειών που αφορούν όλα τα κανάλια επικοινωνίας του οργανισμού. Ξεκίνησε την επαγγελματική της καριέρα στο τμήμα Στρατηγικής Επικοινωνίας διαφημιστικών εταιρειών. Στη συνέχεια μετακινήθηκε στην Εταιρική Επικοινωνία, ως manager του in-house δημιουργικού τμήματος της Apivita. Το ενδιαφέρον της γύρω από τον πολιτισμό και τις τέχνες την οδήγησε στην προσφορά εθελοντικής εργασίας σε διάφορους πολιτιστικούς οργανισμούς, πριν εργαστεί στο τμήμα Έρευνας & Ανάπτυξης του Μουσείου Μοντέρνας Τέχνης στη Νέα Υόρκη (MoMA R&D), μέσω του προγράμματος υποτροφιών του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος. Επιστρέφοντας στην Αθήνα, δούλεψε στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, στην οργάνωση και παραγωγή των εκθέσεων σύγχρονης τέχνης. Έχει σπουδάσει Οικονομικά στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και συνέχισε τις μεταπτυχιακές σπουδές της στο London School of Economics, λαμβάνοντας τον μεταπτυχιακό τίτλο στην Οργανωτική και Κοινωνική Ψυχολογία. Παρακολουθεί συστηματικά εργαστήρια και διαλέξεις γύρω από τη φωτογραφία και το video art, ενώ έχει παρουσιάσει μέρος της δουλειάς της στο κοινό.
Υπεύθυνη Εξεύρεσης Πόρων
Η Ελεάννα Μπουραντάνη είναι Certified Fund Raising Executive και σύμβουλος ανάπτυξης μη κερδοσκοπικών οργανώσεων. Σπούδασε νομικά και αγγλική φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και έκανε μεταπτυχιακό στις σπουδές φύλου στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου. Στη διδακτορική της διατριβή στο Πανεπιστήμιο του Southampton μελέτησε θέματα φύλου και εργασίας και την φιλοσοφία των Ντελέζ και Γκουαταρί. Τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια έχει προσφέρει σε μη κερδοσκοπικές οργανώσεις στην Ελλάδα και το Ηνωμένο Βασίλειο, ως εργαζόμενη και ως εθελόντρια, στους τομείς των τεχνών, της εκπαίδευσης, της παιδικής προστασίας, της υγείας, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της κοινωνικής πρόνοιας. Από το 2018 δουλεύει στην εξεύρεση πόρων, έχοντας συγκεντρώσει συνολικά πάνω από 2 εκατομμύρια ευρώ.
Συνεργάτις Εξεύρεσης Πόρων
Η Αλίκη-Μαρκάντια Λαμπροπούλου διαθέτει εμπειρία σε διαφορετικούς επαγγελματικούς τομείς, συνδυάζοντας πάνω από οκτώ χρόνια στον χρηματοοικονομικό κλάδο με περισσότερα από δέκα χρόνια ενασχόλησης με την ανάπτυξη, ανεύρεση πόρων και διαχείριση πολιτιστικών οργανισμών. Συνεργάζεται με κορυφαίους πολιτιστικούς φορείς, όπως το Μουσείο Ακρόπολης, το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος και το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης (2015–2021). Στον χρηματοοικονομικό τομέα εργάστηκε στο Λονδίνο με την EFG Asset Management και την EFG Private Bank, αποκτώντας εμπειρία στη διαχείριση επενδύσεων (2007–2014). Την περίοδο 2019–2024 διετέλεσε επικεφαλής ανάπτυξης στον οργανισμό Common Seas, με έμφαση σε περιβαλλοντικές δράσεις στην Ελλάδα. Η επαγγελματική της διαδρομή συνδυάζει την πολιτιστική δραστηριότητα, τη χρηματοοικονομική εξειδίκευση και την περιβαλλοντική ευαισθησία. Είναι απόφοιτος του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης (B.A. in Economics and Management) και κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου (MSc) από το London School of Economics and Political Science στον τομέα της διαχείρισης και ρύθμισης κινδύνου.
Συνεργάτης Ανάπτυξης Δημιουργικών Συνεργασιών
Ο Alexander Strecker (Καναδάς / Ελλάδα) είναι επιμελητής, συγγραφέας, και Διδάκτωρ στην Τέχνη, την Ιστορία της Τέχνης και τις Οπτικές Σπουδές του Πανεπιστημίου Duke. Έχει επιμεληθεί τέσσερίς καταλόγους Bread for the Living, Bread for the Dead (Tavros Editions, 2025), Depression Era: A Collective Lens in the Age of Crisis (K8, 2025), While We’re Together (Ίδρυμα Ωνάση, 2021), and Forever More Images (Ίδρυμα Ωνάση, 2019). Έχει επιμεληθεί εκθέσεις φωτογραφίας διεθνώς, σε ιδρύματα όπως Les Rencontres d’Arles και The Photographers’ Gallery στο Λονδίνο. Έχει συνεργαστεί με δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς τέχνης στην Ευρώπη, όπως Barbican Centre, Somerset House, Athens Photo Festival, Zoetrope, VOID, MISC, Paris Photo, Art Basel, Yo-Yo Ma’s Bach Project καθώς και την κολεκτίβα Depression Era. Επιστημονικά άρθρα του έχουν δημοσιευτεί στο Journal of Greek Media & Culture και στο A Peer-Reviewed Journal About και έχει παρουσιάσει την έρευνά του σε συνέδρια του College Art Association, Society for Literature, Science and the Arts, transmediale, American Comparative Literature Association, Modern Greek Studies Association, Seeger Center, και École normale supérieure στο Παρίσι. Είναι ιδρυτικό μέλος του Laboratory for Social Choreography στο Duke, που το 2025 θα πραγματοποιήσει το Parliament, ένα “social choreographic site,” στο Μουσείο Μπενάκη στην Αθήνα.
Νομική Σύμβουλος
Η Φοίβη Κουβελά είναι δικηγόρος Πειραιά. Το 2011 ίδρυσε το ArtSecure, δικηγορικό γραφείο που ειδικεύεται σε θέματα δικαίου της τέχνης, πολιτιστικής κληρονομιάς και πνευματικών δικαιωμάτων. Με γνώση των ευρωπαϊκών νόμων και κανονισμών, αλλά και των νόμων πολιτιστικής κληρονομιάς χωρών εκτός ΕΕ, συμβουλεύει σχετικά με την κατοχή, το δανεισμό, τη διασυνοριακή μετακίνηση, τη διαδοχή έργων τέχνης καθώς και με ζητήματα διανοητικής ιδιοκτησίας. Έχει επίσης αναπτύξει την πρώτη μεθοδολογία Αξιολόγησης Νομικών Κινδύνων του κλάδου για συλλογές έργων τέχνης, μια καινοτόμο προσέγγιση με στόχο την αναγνώριση και απομείωση των κινδύνων που σχετίζονται με την τέχνη. Σπούδασε Αγγλικό δίκαιο στο Πανεπιστήμιο του Kent και στη συνέχεια ακολούθησε μεταπτυχιακές σπουδές LL.M στο Διεθνές Εμπορικό Δίκαιο καθώς και Μ.Α. στο Δίκαιο της Τέχνης. Έχει δημοσιεύσει άρθρα σε διεθνή επαγγελματικά περιοδικά.
Φοροτεχνικός Σύμβουλος
O Ανδρέας Παπαδάκης είναι ιδρυτής και ιδιοκτήτης της εταιρείας «ΑΝΔΡΕΑΣ ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ & ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ» με αντικείμενο εργασιών λογιστικές, φορολογικές, ελεγκτικές υπηρεσίες και την παροχή γενικότερα συμβουλευτικών υπηρεσιών επί εταιρικών θεμάτων. Έχει αποφοιτήσει από την Ανώτατη Βιομηχανική Σχολή Πειραιά (Πανεπιστήμιο Πειραιά), του τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων, με επιπλέον πτυχία εξειδίκευσης στο Marketing και στη Διοίκηση Προσωπικού. Είναι μέλος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (Ο.Ε.Ε.), κάτοχος Άδειας ασκήσεως οικονομικού επαγγέλματος, Άδειας ασκήσεως επαγγέλματος λογιστή-φοροτεχνικού Α΄ τάξης, τακτικό μέλος του Ελληνικού Ινστιτούτου Εσωτερικών Ελεγκτών (Ε.Ι.Ε.Ε.), και είναι μέλος του Διεθνούς Ινστιτούτου Εσωτερικών Ελεγκτών (Ι.Ι.Α.). Διαθέτει πιστοποίηση από το Διεθνές Ινστιτούτο Κατά της Απάτης (A.C.F.E.), CFE (Association of Certified Fraud Examiners) καθώς και από το Διεθνές Ινστιτούτο Εσωτερικών Ελεγκτών (Ι.Ι.Α.), CRMA (Certification in Risk Management Assurance). Παράλληλα, διδάσκει στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς στην Σχολή Χρηματοοικονομικής κα Στατιστικής στο Τμήμα Χρηματοοικονομικής και Τραπεζικής Διοικητικής, και συγκεκριμένα στην Χρηματοοικονομική Κατεύθυνση στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών το μάθημα «Φορολόγηση Επιχειρήσεων», ενώ μέσω E- Learning του ιδίου τμήματος διδάσκει κι άλλα μαθήματα, οικονομικού, λογιστικού και φορολογικού περιεχομένου. Είναι ενταγμένος στο Μητρώο Εσωτερικών Ελεγκτών του Υπουργείου Οικονομικών, για τις μη εισηγμένες εταιρίες στο Χρηματιστήριο Αθηνών, και τις Δημόσιες επιχειρήσεις.
Συν-διαχειριστής Εταίρος, Ζέπος & Γιαννόπουλος
Καλλιτεχνική Διευθύντρια Polygreen Culture & Art Initiative (PCAI)
Καθηγητής Αγγλικής Φιλολογίας, Princeton University
Αναπληρώτρια Διευθύντρια Νομικών Υπηρεσιών, Μuseum of Modern Art (ΜοΜΑ)
Διευθύντρια, Nottingham Contemporary