“AthenSYN II: GOING VIRAL” EKΘΕΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ 15 SNF ARTWORKS FELLOWS

20.01.22 @ 17:00

STEINZEIT GALLERY, BERLIN

Μαρία Τσάγκαρη, I couldn’t bear living without you, 2017

Κυριακή Γονή, NOT ALLOWED FOR ALGORITHMIC AUDIENCES, 2021

Ειρήνη Μίγα, 19.3cm (After the Ancient of Days), 2019

Ανδρέας Ράγκναρ Κασάπης, Daylife interferes, 2021

Ανέστης Ιωάννου, Exotic Thoughts From a Non-Tropical Place, 2018

Collectif MASI, The Fountain of the Pacific Jewel, 2020

Έρση Βαρβέρη, How to become ______, έντυπο

Ιλεάνα Αρναούτου, Sleep-Scape II, 2021

Latent Community, NEROMANNA, 2018

Μαρία Λουίζου, Έξι ανάσες το λεπτό, 2021. Φωτογραφία: Πέτρος Τουφεξής

Μάρω Φασουλή, Άτιτλο, 2020

Πάνος Κομπής, Revealing the Earth, 2019

Σοφία Ντώνα, Mountains Come First, 2021

Στεφάνια Στρούζα, Pro itu et reditu, 2020

To AthenSYN II: Η έκθεση και το συμπόσιο για τη Σύγχρονη Ελληνική Τέχνη στο Βερολίνο GOING VIRAL, θα ανοίξει στις 20 Ιανουαρίου 2022. Περιλαμβάνει 15 καλλιτέχνες οι οποίοι έχουν βραβευτεί από το Πρόγραμμα Υποστήριξης Καλλιτεχνών Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) της ARTWORKS και παρουσιάζεται στη νεοσύστατη γκαλερί STEINZEIT στο Friedrichshain-Kreuzberg του Βερολίνου.

Οι συμμετέχοντες καλλιτέχνες θέτουν ερωτήματα που αφορούν τη μελλοντική μας συνύπαρξη. Ο απόηχος της πανδημίας φέρνει στο προσκήνιο την έννοια της λέξης «viral» καθώς, πέρα από την κυριολεκτική της σημασία, χρησιμοποιείται ευρέως και στο ψηφιακό περιβάλλον. Όσο οι επιδημίες εξαπλώνονται, χιλιάδες ζωές μπορούν να εξαρτηθούν από τις πράξεις ενός ατόμου.

Πόσο απομονωμένοι είμαστε και σε ποιο βαθμό δρούμε ως μεμονωμένα άτομα; Το AthenSYN II: GOING VIRAL εστιάζει στη λεπταίσθητη σύνδεση μεταξύ όλων των υπάρξεων, στη σημασία της ανάληψης πρωτοβουλιών και στην αναζήτηση οικολογικών και βιώσιμων τρόπων ζωής.

Στο AthenSYN II: GOING VIRAL, το AthenSYN παρουσιάζει ζωγραφική, βίντεο, γλυπτά και εγκαταστάσεις νέων Ελλήνων καλλιτεχνών. Τα έργα δημιουργήθηκαν το διάστημα μεταξύ της κοινωνικοοικονομικής κρίσης του 2009 και της πανδημίας Covid-19. Χαρακτηριστικά είναι η τοποθέτηση της ελληνικής τέχνης ανάμεσα στο Νότο και τον Βορρά, η έλλειψη οικονομικών πόρων και ευκαιριών, η σχέση του κέντρου λήψης αποφάσεων και της περιφέρειας, το δίπολο παραδοσιοκρατία και καινοτομία.

Ο Πάνος Κομπής μέσα από το έργο του κάνει μια ποιητική αναφορά στην ανθρώπινη ύπαρξη που βρίσκεται σε άμυνα. Ο Ανέστης Ιωάννου πραγματεύεται την κατασκευή της υποκειμενικότητας σε αστικά περιβάλλοντα. Η Κυριακή Γονή προσεγγίζει τη σχέση ανθρώπου και μηχανής, την οποία επίσης ο Ανδρέας Ράγκναρ Κασάπης εξετάζει, εστιάζοντας στην ένταση που υπάρχει στην πρόσληψη των εικόνων που έχουν παραχθεί με φυσικά και τεχνολογικά μέσα. Στην εποχή της επαυξημένης πραγματικότητας, οι Latent Community (Ιώνιαν Μπισάι & Σωτήρης Τσίγκανος) συνυφαίνουν πρακτικές ενεργούς κοινωνικής συμμετοχής σε συμμετοχικές και επιτελεστικές κινήσεις για τη δημιουργία υβριδικών βιντεο-εγκαταστάσεων. Η Σοφία Ντώνα διαφωτίζει ιστορικές και κοινωνικές site-specific επιρροές υπό το πρίσμα της αποξένωσης, ενώ οι Collectif MASI (μέλος των οποίων είναι η SNF ARTWORKS Fellow Μαντλέν Ανηψητάκη) έχουν μια πειραματική προσέγγιση που κινείται στα όρια μεταξύ αρχιτεκτονικής, κοινωνιολογίας, εικαστικών τεχνών, αστικής σκηνογραφίας και κοινωνικής δράσης. Η Μάρω Φασουλή δημιουργεί συνδέσεις μεταξύ σωματικών πρακτικών, εργασίας και φύλου ενώ η Ιλεάνα Αρναούτου μέσα από τη ζωγραφική και τη γλυπτική της διερευνά την τοπογραφία της επιθυμίας, του πένθους και της θεραπείας και αξιοποιώντας το σώμα της ως εργαλείο δημιουργεί «τοπία συναισθημάτων». Η Μαρία Τσάγκαρη με αφετηρία ιστορικές αναφορές δημιουργεί ανατρεπτικές κρυφές αφηγήσεις και θέτει ερωτήματα για την πολιτική της επιθυμίας. Τα έργα της Στεφανίας Στρούζα και της Ειρήνης Μίγα δημιουργούν συσχετισμούς ανάμεσα στον συμβολικό κόσμο των αντικειμένων και τις ιδέες της προσωρινότητας, της σωματικότητας και της γεωγραφίας. Τα μεγάλου μεγέθους γλυπτά της Μαρίας Λουίζου δείχνουν τον επιτελεστή ως ένα ζωντανό σώμα αντήχησης. Η Έρση Βαρβέρη δείχνει τις συνεχείς διαδικασίες μεταμόρφωσης μέσα στη ρευστότητα της ύπαρξης.

Η έκθεση, σε επιμέλεια του Σωτήριου Μπαχτσετζή και της Katja Ehrhardt, εγκαινιάζεται με ένα διήμερο συμπόσιο με τη συμμετοχή καλλιτεχνών, θεωρητικών και ακτιβιστών τόσο από την Ελλάδα όσο και από τη Γερμανία. Μέσα από εργαστήρια, συζητήσεις και προβολές ταινιών θα αναπτυχθούν οι θεματικές της βιωσιμότητας, της αυτο-οργάνωσης και των εναλλακτικών οικονομιών. Η έκθεση προτάθηκε και διοργανώθηκε από το AthenSYN σε συνεργασία με την ARTWORKS, την STEINZEIT Gallery Βερολίνο και την FREIRAUM in der Box Βερολίνο. Υποστηρίζεται από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ), το Ίδρυμα Schwarz, το Kulturamt Friedrichshain-Kreuzberg, το Griechische Kulturstiftung Berlin και τελεί υπό την αιγίδα της Ελληνικής Πρεσβείας στο Βερολίνο.

AthenSYN II: GOING VIRAL
Έκθεση και Συμπόσιο για τη Σύγχρονη Ελληνική Τέχνη στο Βερολίνο

STEINZEIT Gallery
Kottbusser Str. 11
1ß999 Βερολίνο

Εγκαίνια: 20 Ιανουαρίου 2022, 17:00-21:00

Διάρκεια: 21 Ιανουαρίου – 3 Μαρτίου 2022

Συμμετέχοντες καλλιτέχνες και SNF ARTWORKS Fellows: Ιλεάνα Αρναούτου, Έρση Βαρβέρη, Κυριακή Γονή, Ανέστης Ιωάννου, Ανδρέας Ράγκναρ Κασσάπης, Πάνος Κομπής, Μαρία Λουίζου, Ειρήνη Μίγα , , Σοφία Ντώνα, Στεφανία Στρούζα, Μαρία Τσάγκαρη, Μάρω Φασουλή, , Latent Community (SNF ARTWORKS Fellows Ιώνιαν Μπισάι & Σωτήρης Τσίγκανος), Collectif Masi (SNF ARTWORKS Fellow Μαντλέν Ανηψητάκη & Simon Riedler)

 

Επιμέλεια: Σωτήριος Μπαχτσετζής, Katja Ehrhardt

Σε συνεργασία με: ARTWORKS, STEINZEIT Gallery Βερολίνο, FREIRAUM in der Box Βερολίνο.
Δωρητές: Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ), Schwarz Foundation, Griechische Kulturstiftung Zweigstelle Berlin, Hellenic Foundation for Culture
Υπό την Αιγίδα: Πρεσβεία της Γερμανίας στην Αθήνα Botschaft der hellenischen republik in deutschland