Η ΑΘΗΝΑ ΚΟΥΜΠΑΡΟΥΛΗ ΣΥΖΗΤΑ ΜΕ ΤΗΝ ΔΑΦΝΗ ΔΡΑΓΩΝΑ

Την Τετάρτη 25 Φεβρουαρίου, η Αθηνά Κουμπαρούλη θα παρουσιάσει το έργο της Deep Sea, Deep Time, το οποίο εκτίθεται αυτή την περίοδο στην Kochi Biennale στην Κεράλα της Ινδίας. Τη συζήτηση θα συντονίσει η επιμελήτρια Δάφνη Δραγώνα. Η συζήτηση θα ακολουθήσει τη διαδρομή του έργου – από τα αρχικά του ερωτήματα και την έρευνα πεδίου έως τη διαδικασία ανάπτυξης, τις επιλογές υλικών και την τελική εγκατάσταση – αναδεικνύοντας την αρχαιολογική μεθοδολογία ως εργαλείο καλλιτεχνικής έρευνας σε έργα που δημιουργούνται σε άμεση σχέση με τον τόπο, με ιδιαίτερη έμφαση στην υλικότητα ως φορέα αφήγησης.

Το έργο αντλεί αναλογίες ανάμεσα στη Μουζίριδα —ένα αρχαίο εμπορικό λιμάνι— και τα υποθαλάσσια καλωδιακά συστήματα που εκτείνονται σήμερα κάτω από τις ακτές του Κότσι, μεταφέροντας ψηφιακά δεδομένα κατά μήκος πρώην αποικιακών διαδρομών. Με αφορμή την πρόσφατη απόσυρση ενός από τα μεγαλύτερα υποθαλάσσια καλώδια διαδικτύου που καταλήγουν στο Κότσι, η Κουμπαρούλη προσεγγίζει τα βυθισμένα του κατάλοιπα ως υλικά ίχνη του ψηφιακού μας παρόντος — θραύσματα που ίσως στο μέλλον καθοδηγήσουν τους ερευνητές πίσω σε ιστορίες εκμετάλλευσης, εξόρυξης, αποικιακών υποδομών και περιβαλλοντικών επιπτώσεων.

Αθήνα Κουμπαρούλη

Δάφνη Δραγώνα © Φωτογραφία: Πηνελόπη Γερασίμου

Η Αθηνά Κουμπαρούλη είναι εικαστικός και συντηρήτρια έργων τέχνης με μεταπτυχιακό στον Μεταβιομηχανικό Σχεδιασμό και Καλλιτεχνικές Πρακτικές. Έχει παρουσιάσει έργα της στην Ελλάδα και το εξωτερικό, μεταξύ άλλων στην Kochi Biennale (2025), Ελευσίνα – Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης (2023), Paxos Biennale (2024) και Dutch Design Week (2019). Το 2025 η γκαλερί a.antonopoulou στην Αθήνα φιλοξένησε ατομική έκθεση της. Έχει συμμετάσχει σε art residencies σε Ολλανδία, Ιταλία, Γαλλία και Ελλάδα. Το 2022 υπήρξε Artworks Fellow του ΚΠΙΣΝ, ενώ έργα της έχουν υποστηριχτεί διεθνώς μέσω του ARTWORKS Grant (2025) και του Goethe Institut Culture Moves Europe Grant (2023). Την περίοδο 2022–2023, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Φεράρα, ανέπτυξε ένα καλλιτεχνικό-ερευνητικό πρόγραμμα σε ενεργή αρχαιολογική ανασκαφή στην Αππία Οδό (Ρώμη). Η διεπιστημονική της πρακτική διερευνά τη χρήση της αρχαιολογικής μεθοδολογίας ως εργαλείου εικαστικής δημιουργίας, προσεγγίζοντας ζητήματα που σχετίζονται με διαφορετικές αντιλήψεις για το περιβάλλον και εκφάνσεις της περιβαλλοντικής κρίσης, μέσα από παρόντα ή υποθετικά σενάρια.

Η Δάφνη Δραγώνα εργάζεται ως επιμελήτρια, θεωρητικός και συγγραφέας στην Αθήνα και το Βερολίνο. Στο πρόσφατο έργο της ασχολείται με τον αμφίσημο ρόλο της τεχνολογίας στην περίοδο της κλιματικής κρίσης καθώς και τις δυνατότητες αποανάπτυξης για το χώρο της τέχνης και του πολιτισμού. Εκθέσεις ή δράσεις της έχουν φιλοξενηθεί μεταξύ άλλων στους χώρους των πολιτιστικών ιδρυμάτων Στέγη Ιδρύματος Ωνάση (Αθήνα), ΕΜΣΤ (Αθήνα), AnnexM-Μέγαρο Μουσικής (Αθήνα), Πολιτιστική Πρωτεύουσα Ελευσίνα, Laboral (Γκιχόν), Aksioma (Λιουμπλιάνα), NeMe (Λεμεσός), Alta Tecnologia Andina (Λίμα), Le Lieu Unique (Νάντη), Laboral (Γκιχόν) κ.α.. Άρθρα της έχουν δημοσιευτεί σε διάφορα βιβλία, ακαδημαϊκές επιθεωρήσεις και καταλόγους εκθέσεων από τους εκδοτικούς οίκους Diaphanes, Springer, Sternberg Press, Leonardo Electronic Almanac, Intellect κ.α. Έχει συνεργαστεί με τη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση ως επιμελητική σύμβουλος, και έχει διατελέσει μέλος κριτικής επιτροπής για τις υποτροφίες Akademie Schloss Solitude (Στουτγκάρδη) και ARTWORKS του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος. Εργάστηκε ως επιμελήτρια για το φεστιβάλ transmediale (Βερολίνο) από το 2015 έως το 2019, και για το EMAF- European Media Art Festival (Onsabrück) από το 2021 έως το 2023. Από το 2023 διδάσκει τα μαθήματα θεωρίας επιμελητικών πρακτικών και σχεδιασμού εκθέσεων στο Τμήμα Τεχνών Ήχου και Εικόνας του Ιονίου Πανεπιστημίου. Είναι διδάκτωρ του Τμήματος Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. https://daphnedragona.net